søndag 12. august 2012

Sommerbåt


K/V Harstad,årets sommerbåt


Tomme grønnsakshyller



 Når hyllene på kjøla ser ut som på 2 av de første bildene her,da lengter man som kokk etter forsyninger av ferskmat.
Og når da utvalget av frossenvarer og tørrvarer også begynner å bli dårlig er det på tide at sommerbåten kommer.

I utgangspunktet får vi ferskvarer og post med kystvakta ca hver 4-6 uke. På sommeren er tanken at man skal kunne handle inn i litt større kvanta av varer som tåler lagring,pluss at ellers det meste av utstyr,gods og fuel til det nærmeste året skal sendes opp da.
Tomme melkehyller
Det å skulle få i land varer her på Bjørnøya er litt spesielt,ettersom det ikke er mulig å legge til ved kaia. Dette fordi kaia ikke er bygd for å ta imot store båter,og fordi det er relativt grunnt farvann her. Post og proviant ble derfor kjørt i land med Sjøbjørn,kystvakta sin lettbåt,før det ble heist opp på kaia,plassert på traktorhengeren og kjørt opp til kjøkkenet. Her var "mottaksapparatet" klart og de 14 pallenene ble tømt og plassert på sine respektive lager.

Helifueltank


 De større tingene som kommer med båten fraktes på en noget spesiell måte. Det er bygd en flåte som trekkes ut til kystvaktbåten med en gammel notbåt. Der blir flåten festet til skipssiden,og varene heist ombord,før flåten atter engang blir trekkt til kaia for lossing.


Flåta ligger klar til opplasting
 Flåten har ikke ubegrenset lastekapasitet så det sier seg selv at det ble noen turer frem og tilbake når vi bla. skulle ha på land 75 sekker a1000 kg sement,6 stk helifueltanker,en betongblanderbil og en minigraver.


Flåten ferdig lastet


 Samtidig som båten ble tømt for varer og gods,fik vi også påfyll av disel. Dette gjøres ved at slanger blir koblet sammen fra båten og trekkt på land. Og så blir diselen pumpet over. Dette er en jobb som tar ca 8 timer men som kunne gjøres samtidig som flåten gikk frem og tilbake med gods.

Lossing ved kaia
Alt i alt tok lossinga ca 16 timer. Og kystvakta kunne venda nesa mot Hopen,sånn at også de skulle få sine sommerforsyninger. Her på øya ble det en svært rolig dagen derpå,der omtrent hele mannskapet var mere eller mindre utslått. Alle sammen gikk allikevel rundt med et smil om munnen,for endelig hadde vi fått litt etterlengtet post igjen. Det være seg ny pc,nytt fotoutstyr,nye sluker til fisking eller litt blomsterjord og frø til dyrking av urter.





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar